«Транспортний безвіз» між Україною та ЄС продовжено з новими умовами

«Транспортний безвіз» між Україною та ЄС продовжено з новими умовами

Угода про продовження лібералізації вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом підписана та діятиме протягом одного року з можливістю автоматичного продовження до кінця 2025 року. Документ був підписаний 20 червня 2024 року заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергієм Деркачем та комісаркою ЄС з питань транспорту Адіною Велян.

Згідно з угодою, українські та європейські перевізники зможуть і надалі здійснювати двосторонні та транзитні перевезення до країн ЄС без необхідності отримання дозволів.

«Угода важлива не лише для України, а й для ринку ЄС. Підтвердженням цього є статистика: у порівнянні з 2021 роком, імпорт з боку ЄС до України зріс на понад 45%, а експорт українських товарів автомобільним транспортом збільшився також на 45%», — зазначив Сергій Деркач.

Проте угода містить кілька важливих змін, які стосуються усіх перевізників з України та держав-членів ЄС:
  • Маркування вантажівок: на лобовому склі транспортного засобу повинна бути наліпка розміром 5 см, затверджена в Угоді(pdf)↗️.
  • Ліцензія на перевезення: українським перевізникам достатньо мати на борту витяг про отримання ліцензії на міжнародні перевезення вантажів англійською мовою з QR-кодом, який можна отримати в особистому кабінеті перевізника.
  • Документи на вантаж для порожнього транспорту: при виїзді з України порожнім транспортом водію необхідно мати документи, що підтверджують повернення з вантажем: договір або підписана перевізником заявка. При поверненні до України порожнім, необхідно мати документи, що підтверджують перевезення вантажу у прямому сполученні.
  • Документи для підтвердження типу перевезення: протягом всього рейсу на борту повинні бути документи у паперовому або електронному вигляді, які підтверджують тип перевезення. Йдеться про коносаменти, товаротранспортні накладні, вантажні митні декларації тощо.

  • Перехідний період для адаптації до нових вимог триватиме до 10 липня 2024 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23238
Виробництво вікон Viknar`off