«Транспортний безвіз» між Україною й ЄС продовжено та має низку змін

«Транспортний безвіз» між Україною й ЄС продовжено та має низку змін

Підписано Угоду про продовження лібералізації вантажних перевезень між Україною та ЄС. Вона діятиме один рік з можливістю автоматичного продовження до кінця 2025 року. 20 червня 2024 року документ підписали заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісарка ЄС з питань транспорту Адіна Велян (Adina Vălean).

Українські та європейські перевізники надалі зможуть здійснювати двосторонні та транзитні перевезення до країн ЄС без дозвільних документів.

«Важливо, що Угода потрібна не лише Україні, вона також має позитивний вплив і на ринок ЄС. Останнє підтверджують цифри – наприклад, якщо порівнювати минулий рік із 2021, то імпорт з боку ЄС до України зріс на понад 45%. Експорт вітчизняних товарів саме дорогами вдалось збільшити на 45%», — прокоментував Сергій Деркач.

Однак угода містить кілька ключових змін. Вони стосуються всіх: перевізників України та держав-членів ЄС:
  • Маркування вантажівок.
    На лобовому склі автомобіля повинна бути наліпка розміром 5 см. Її вигляд затверджений в Угоді(pdf)↗️.
  • Необхідність водіям мати ліцензію на перевезення у паперовому вигляді.
    Українським перевізникам достатньо мати витяг про отримання ліцензії на міжнародні перевезення вантажів англійською мовою з QR-кодом. Отримати можна в особистому кабінеті перевізника.
  • Мати документи на вантаж для порожнього транспорту.
    При виїзді з України порожнім транспортом водію необхідно мати документи, що підтверджують повернення з вантажем: договір або підписана перевізником заявка.
    При поверненні до України порожнім необхідно мати документи, що підтверджують перевезення вантажу у прямому сполученні.
  • Наявність документів для підтвердження типу перевезення.
    Протягом усього рейсу на борту повинні бути документи у паперовому або електронному вигляді, що підтверджують тип перевезення: коносаменти, товаротранспортні накладні, вантажні митні декларації тощо.

Перехідний період триватиме до 10 липня 2024 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23238