Київська область продовжує впроваджувати енергоефективні проєкти: укладено 10 нових ЕСКО-договорів на 155 мільйонів гривень
Фото: Держенергоефективності

Київська область продовжує впроваджувати енергоефективні проєкти: укладено 10 нових ЕСКО-договорів на 155 мільйонів гривень

Під час брифінгу начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко повідомив про укладення 10 енергосервісних договорів (ЕСКО) на загальну суму 155 мільйонів гривень. Зараз триває робота щодо залучення громад до укладання нових ЕСКО-договорів.

З десяти нових проектів шість стосуються термомодернізації об’єктів соціальної інфраструктури, що дозволить скоротити споживання теплової енергії на 60% в середньому щорічно. Інші чотири проєкти передбачають встановлення сонячних електростанцій на інфраструктурних об’єктах у Яготині, Броварах та Вишгороді. Це дозволить досягти середньорічної економії електричної енергії на рівні 18%.

Механізм ЕСКО передбачає, що енергосервісна компанія виконує енергомодернізацію будівель та отримує кошти завдяки економії енергоресурсів. Цей підхід також застосовується для підвищення енергоефективності житлових будинків↗️. ЕСКО-компанія впроваджує енергоефективні заходи, бере на себе всі ризики та гарантує досягнення економії енергоресурсів. У разі досягнення очікуваної економії, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) здійснює платежі на користь ЕСКО-компанії.

Нагадаємо, що ЕСКО-механізм впроваджено в Україні з 2016 року. До квітня 2020 року було укладено понад 550 ЕСКО-договорів на суму близько 1,26 мільярда гривень. Однак у 2020 році після оновлення Закону України «Про публічні закупівлі» виникли правові складнощі, які були усунуті з ухваленням Закону «Про енергетичну ефективність» у 2021 році, що дозволило відновити закупівлі енергосервісу.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Идентификатор: 23316
Алюмінієвий профіль для будівництва