На Київщині уклали 10 ЕСКО-договорів на суму 155 млн грн для реалізації енергоефективних проєктів
Фото: Держенергоефективності

На Київщині уклали 10 ЕСКО-договорів на суму 155 млн грн для реалізації енергоефективних проєктів

Під час брифінгу начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко повідомив, що вже укладено 10 енергосервісних договорів (ЕСКО) на загальну суму 155 мільйонів гривень. Наразі триває робота із залучення громад до укладання нових ЕСКО-договорів.

Шість із цих проєктів передбачають термомодернізацію об’єктів соціальної інфраструктури, що дозволить знизити споживання теплової енергії в середньому на 60% щорічно. Ще чотири проєкти стосуються встановлення сонячних електростанцій на об’єктах інфраструктури у Яготині, Броварах та Вишгороді, що забезпечить середньорічну економію електричної енергії на рівні 18%.

Механізм ЕСКО передбачає, що енергосервісна компанія проводить енергомодернізацію будівель і отримує кошти завдяки економії енергоресурсів. Цей підхід можна використовувати для підвищення енергоефективності житлових будинків↗️. ЕСКО-компанія впроваджує енергоефективні заходи, бере на себе всі ризики та гарантує досягнення економії енергоресурсів. У разі досягнення зазначеної економії, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) здійснює всі платежі на користь ЕСКО-компанії.

Нагадаємо, ЕСКО-механізм почав діяти в Україні з 2016 року. З того часу і до квітня 2020 року було укладено більше 550 ЕСКО-договорів на загальну суму близько 1,26 мільярда гривень. Однак у квітні 2020 року, після набрання чинності нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», у питаннях здійснення закупівель енергосервісу виникли правові колізії. У 2021 році закон «Про енергетичну ефективність» усунув ці колізії, дозволивши відновити закупівлі енергосервісу.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23316