REHAU: Вікна з історією

REHAU: Вікна з історією

15 серпня 1998 року Авторизований Партнер REHAU компанія Вікна ПРОК виготовила і встановили своє перше вікно REHAU. З цієї ювілейної нагоди прес-служба REHAU завітала до Ігора Володимировича Кулікова, директора ПП Вікна ПРОК і одного з ініціаторів розвитку віконного напрямку в компанії.
PR: Ігоре Володимировичу, коли було прийнято рішення про початок виробництва вікон?

Бізнес компанії Вікна ПРОК завжди був пов’язаний з вікнами, точніше кажучи, з системами затінення для них. Ми починали з випуску горизонтальних та вертикальних жалюзі, тканинних ролет, москітних сіток та захисних ролет. Далі була поїздка на BUDMA, будівельно-виробничу виставку в Познані, де свою продукцію презентували відомі виробники віконних профільних систем та локальні виробники металопластикових вікон. Наприкінці 90-х такі конструкції тільки почали з’являтись в Україні у вигляді окремих пропозицій, тож у нас постало питання – чому б нам не відкрити віконне виробництво? Ми залучили спеціалістів для консультації щодо старту віконного бізнесу, почали вибір виробничих приміщень, обладнання, комплектуючих, ну і паралельно вирішували питання з маркою віконного профілю. Нам був потрібний бренд, серйозно представлений на українському ринку і з необхідною технічною підтримкою. На той момент таких виробників профільних систем було лише два, і серед них, звичайно ж, REHAU. Ще на стадії переговорів ми побачили, що саме в REHAU є вдало підібрана команда технічних спеціалістів та менеджерів (а не окремі особи), які здатні вирішувати надскладні питання у найкоротші терміни, тому ми зупинили вибір на них. Скажу відверто, за останні роки ми неодноразово отримували пропозиції змінити постачальника профілю, але переваги, які ми отримуємо від REHAU, не зміг запропонувати ніхто. Відмовитись від відомої розкрученої марки з колосальною технічною підтримкою, яка по суті, продає сама себе, було б для нас не просто кроком назад, а кроком в нікуди.
PR: Ігоре Володимировичу, ви сказали, що марка продає сама себе?

Так, команда REHAU потужно просуває бренд в Україні: відчутна підтримка Інфолінії REHAU, семінари Академії REHAU, зустрічі та комплексні заходи – все це допомагає продавати нам і нашим дилерам.
PR: Згадуючи перше вікно, Ви пам’ятаєте, яким воно було і яка його подальша доля?

Ми знаємо, що у REHAU є чудова традиція відслідковувати «знакові вікна» і відзначати їхні ювілеї. На жаль, коли ми виготовили наше перше вікно, ми про неї не знали, тому важко говорити про долю. Але я добре пам’ятаю, що це була профільна система S796, значно простіша за наступні серії Basic та Euro-Design.
PR: ІВ, а які цікаві проекти приходять на згадку? Можливо, такі, після яких переходиш на зовсім новий рівень досвіду?

Мені важко відповісти на це питання, оскільки ми засклили багато складних об'єктів в Київській області. Переважно це приватні замовлення, вони завжди були для нас певним викликом. Клієнт при замовленні, як правило, орієнтується на гарну картинку, приходить і говорить – хочу так! А ми потім робимо з пластикових профілів те, що було побачено в алюмінії (посміхається).
PR: Ігоре Володимировичу, яким, на Вашу думку, став приватний клієнт? Чи змінились його уподобання за 20 років?

Гадаю, тенденція змінилась. Тепер для життя потрібно не 300-500 кв. м, а вистачає і 150-ти у простому сучасному стилі. Це стосується і вікон, тепер більше звертають увагу не стільки на конфігурацію, скільки на стиль. Наприклад, сучасний будинок у стилі хай-тек зі звичайними прямокутними вікнами, але в трендовому кольорі антрацит, які повністю відповідають архітектурі та стилю будинку – це виглядаю круто і користується попитом. Втім, можу навести багато і протилежних прикладів, коли люди будують величезні будинки без залучення архітекторів та дизайнерів. В результаті, навіть кольорові вікна виглядають без смаку. І таких випадків, на жаль, багато.
PR: Як Ви гадаєте, які з конкурентних переваг, дозволяють компанії тримати стійку позицію на ринку?

По-перше, 20 років на віконному ринку – це більше ніж гідна реклама для виробника, який протягом всього часу не змінював ані профільну систему, ані підхід до ведення бізнесу. Ми постійно здійснюємо переоснащення та модернізацію виробництва. Ретельно дотримуємось технології виробництва, використовуємо тільки визначені стандартами Україні та рекомендовані REHAU матеріали та комплектуючі. По-друге, ми сертифікуємо нашу продукцію. Вся технічна документація, за якою відбуваються виробничі процеси, по-справжньому «жива» – з усіма нормами, правилами і рекомендаціями. Також суттєвою перевагою я вважаю можливість запропонувати клієнтам і дилерам повний цикл роботи з вікном, такий собі принцип супермаркету, коли ви в одній точці можете придбати все, що необхідно. Останнім часом звично замовляти одночасно з вікнами системи затінення (різного типу жалюзі) та захисні ролети. Наші монтажники не тільки встановлять конструкцію, а й дадуть рекомендації щодо порядку встановлення ролет, адже подальші роботи пов’язані з фасадною частиною будинку. Запрошувати ролетну фірму, коли будинок вже облицьований, не правильно – це може викликати безліч складнощів і не завжди дозволить здійснити монтаж ролет красиво і правильно.
PR: Ви згадали, що близько 50% обсягів виробництва забезпечують дилерські замовлення. Як компанія Вікна ПРОК працює з дилерами і виводить їх на заявлені критерії якості? Ви їх навчаєте, розповідаєте їм про «менше, але краще»?

Не завжди так виходить. Часто наші дилери одночасно працюють з іншими виробниками. В такому випадку визначальним фактором стає ціна. Але ми намагаємось аргументувати нашу цінову політику якіснішими оригінальними матеріалами, які в принципі не можуть бути дешевими. Ми не розглядаємо для себе варіант здешевлення конструкції шляхом зниження якості жодної з 28-ти її складових. Для нас це принципово. Ми привчаємо дилерів до незмінної якості – як продукції, так і нашого сервісу «під ключ».
PR: Ваші наступні 20 років – це все ще про вікна?

Так! За 20 років ми побудували стабільне виробництво високоякісної продукції, інвестували в спеціалістів високого рівня, щоб запропонувати нашим клієнтам повний комплекс послуг. Я впевнений, що в сучасному світі тільки такі компанії можуть розраховувати на успіх.
Тому наші плани на наступні 20 років – випускати вікна REHAU.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
0800 308 88 XX XX 0800 308 888
0800 308 88 XX XX +380 50 150 4942
Ідентифікатор: 19750