У 2023 році будівельну галузь Європи очікує скорочення
Ілюстративне фото: PhotoMIX Company (с) Pexels

У 2023 році будівельну галузь Європи очікує скорочення

Керівники європейських будівельних компаній не дуже оптимістично дивляться в найближче майбутнє. Такі результати опублікувала консалтингова компанія InterConnection Consulting. Вона опитала 208 будівельних компаній та виробників будівельної продукції в Європі.

53% керівників будівельної галузі вважають, що обсяги будівництва в Європі цього і наступного року зменшаться. Лише 9% налаштовані оптимістично та вірять, що будівельна галузь розвиватиметься.

Дві третини опитаних не очікують стабілізації або нормалізації будівельної галузі до 2024 року або пізніше. На 2023 рік 67% опитаних експертів прогнозують зростання вартості будівництва на 30% і більше. Понад третини стверджують, що цього року вартість матеріалів зросте більш ніж на 50%. Проте 55% респондентів вважають, що відпускні ціни цього року не зростуть більш ніж на 25%. А чверть респондентів вважають, що ціни зростуть лише на 15%.
Однак представники будівельних компаній стурбовані тим, чи зможуть вони компенсувати збільшені подорожчанням своїх товарів чи послуг.

Серед серйозних проблем підприємства також називають нестачу кваліфікованої робочої сили. Для третини керівників дефіцит робочої сили є відчутною проблемою їхньої компанії. Ця проблема критична для 13% опитаних. Тобто замовлення затримуються або не приймаються взагалі. З іншого боку, 12% компаній заявляють, що не мають проблем із кваліфікованими працівниками чи нестачею робочої сили.

Збільшення рівня інфляції призведе до зростання заробітної плати.
Протягом 2022 року близько половини будівельних компаній очікують зростання зарплат на 8-12%. 35% вважають, що підвищення зарплат буде ще вищим. Ріст залежить від рівня інфляції в країні. У середньому рівень інфляції в ЄС у серпні становив 10,1%. Однак між країнами ЄС були великі відмінності. У Франції рівень інфляції склав 6,6%, в Естонії — 25,2%.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22496
Алюмінієві профілі Profilco