Взимку спеки не буде: Кабмін планує заощадити на опаленні
Фото: Андрей Лесьо, OKNA.ua

Взимку спеки не буде: Кабмін планує заощадити на опаленні

Температуру повітря в приміщеннях взимку хочуть знизити на два градуси — з 18 0С до 16 0С. Такий крок Кабінет Міністрів України розглядає як один з варіантів економії природного газу. Адже зниження на 1 градус призводить до економії газу на опаленні на 6%.

За даними УНІАН, «Міністерству охорони здоров'я і Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ доручено в місячний термін опрацювати питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях на 2 градуси», — повідомив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. Міністр також підкреслив, що це поки тільки рекомендація міністерствам, а не рішення щодо зміни температури.
Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення розробити законопроект про надзвичайний стан в енергетичному секторі після того, як 16 червня російський «Газпром» повністю припинив подачу природного газу в Україну. Віце-прем'єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман доручив Міненерговугілля розробити план дій для стабільного проведення опалювального сезону без російського газу.

У випадку, якщо рішення про зниження нормативної температури опалення буде прийнято, це додатково посилить ситуацію з навантаженням на електромережі, особливо в будинках щодо старого житлового фонду (люди будуть масово використовувати електричні обігрівачі для додаткового обігріву приміщень). Додамо сюди ажіотаж навколо інформації, що гарячу воду взимку теж можуть відключати, і, як наслідок, масову зацікавленість людей в установці електричних бойлерів.
Такий стан справ вимагає розробити цілий комплекс заходів, спрямованих не тільки на економію газу, але й на забезпечення безперебійного енергопостачання в період максимальних навантажень на електромережі в зимовий період.

Єдиний вихід з «порочного кола» надмірного витрачання енергії для опалення давно відомий. Заміна вікон на енергозберігаючі та утеплення фасадів, покрівель та підвалів.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 13650
vikna.ua