Перший в Україні енергетичний сертифікат отримав будинок з вікнами Rehau!
REHAU

Перший в Україні енергетичний сертифікат отримав будинок з вікнами Rehau!

11 вересня у Києві за ініціативи Міністерства регіонального розвитку та ЖКГ і проекту «Реформи у сфері енергоефективності в Україні», що виконується GIZ за підтримки уряду Німеччини, відбулася Презентація Системи енергоефективності України та Енергетичного сертифіката.
У рамках заходу віце-прем’єр міністр Геннадій Зубко разом з народними депутатами Олександром Домбровським, Олексієм Рябчиним, головами профільних комітетів та експертами презентував систему енергоефективності України, а голова правління ОСББ "Мотор" Вікторія Погорєлова отримала з рук віце-прем'єр-міністра перший в Україні енергетичний сертифікат.
Нагадаємо, що співвласники ОСББ «Мотор» одними з перших виконали повну термомодернізацію будівлі свого ОСББ: встановили ІТП з погодним регулюванням, збалансували систему опалення, утеплили стіни та дах будівлі, модернізували систему освітлення та встановили енергозберігаючі вікна REHAU Euro-Design 70 з виконанням монтажу за вимогами ДСТУ з застосуванням гідро- та пароізоляційних матеріалів.
Усі ці заходи дозволили суттєво скоротити енергоспоживання будівлі, а відповідно – і комунальні платежі мешканців ОСББ. Суттєву підтримку в реалізації цього проекту виконали державна програма компенсації «Теплі кредити» та програма співфінансування «70/30» в м. Київ.
Валентина Гуч, експерт з енергетичної ефективності Офісу підтримки та впровадження реформ Мінрегіону:
- В липні цього року набрав чинності Закон «Про енергетичну ефективність будівель», згідно з яким з 1 липня 2019 року певні види будівель в Україні будуть зобов’язані проходити енергетичний аудит з отриманням відповідного сертифікату. В першу чергу мова йде по новобудови, муніципальні будівлі та будинки, в яких була поведена термомодернізація з залученням державних коштів.Енергетичний сертифікат – це офіційний документ, який містить інформацію про технічні та конструктивні характеристики будівлі, клас її енергоефективності та питомі викиди парникових газів, показує споживання первинної енергії. Для мешканців – це показник економічності будівлі з точки зору розміру комунальних платежів та комфорту проживання, для фахівців – «дорожня карта» скорочення споживання енергії.

Олексій Біленко, експерт з енергоефективності ТОВ «Рехау»:
- Дуже важливо, що ми не тільки акцептуємо європейські директиви та інтегруємося у світове енергетичне товариство, а й своєчасно втілюємо ці практики в життя. Разом з початком дії Закону «Про енергетичну ефективність будівель» набрав чинності наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності та форми енергетичного сертифіката», яким регламентуються процедури енергетичної сертифікації будівель та сама форма енергетичного сертифіката. Звертаю увагу, що Законом також встановлено чіткі вимоги до кваліфікації «енергоаудитор» та персональна відповідальність за результати аудиту. Таким чином, зроблено наступний крок до формування конкурентного ринку термомодернізації та послуг енергоаудиту.

Вікторія Погорєлова, голова правління ОСББ «Мотор»:
- Шлях проведення робіт з термомодернізації власного будинку ми почали разом зі співвласниками ОСББ ще в 1998, коли за технічної підтримки компанії «Данфос» вперше в Україні встановили в багатоквартирному будинку ІТП. Вже тоді ми зрозуміли, що можемо жити комфортно та сплачувати справедливу ціну за комунальні послуги. У 2008 році завдяки державній підтримці ми утеплили фасади будинку. Зауважу, що на той час багато технічних моментів та вимог ще не були регламентовані чинними ДБН та ДСТУ або були взагалі відсутні, тому разом з компанією-партнером «Хенкель-Баутехнік Україна» ми їх фактично формували. А в 2016 році завдяки компанії «Рехау» ми встановили якісні енергоефективні вікна – саме такі, які повинні бути за сучасними будівельними нормами. Важливу роль у стимулюванні та реалізації цих заходів відіграли програми компенсації з державного та місцевого бюджетів. І ми дуже вдячні фахівцям вищезгаданих компаній за технічну підтримку.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
0800 308 88 XX XX 0800 308 888
0800 308 88 XX XX +380 50 150 4942
Ідентифікатор: 19785