Під COVID-19 влада підтримує одного виробника, знищуючи десятки підприємств на ринку полімерів
Карпатнафтохім
Виробництво поліхлорвінілової смоли і каустичної соди

Під COVID-19 влада підтримує одного виробника, знищуючи десятки підприємств на ринку полімерів

22 травня на засіданні Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі було встановлено 18% ввізного мита на імпорт полімерних матеріалів не залежно від країни походження під прикриттям захисту українських виробників від недобросовісного імпорту. Але це рішення підтримує лише одного виробника — ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», виробника суспензійного ПВХ. І погіршує роботу українських виробників ПВХ-систем для виробництва металопластикових вікон та дверей, а також труб, кабельної продукції та пакування. За даними учасників ринку в Україні налічується понад 100 підприємств із переробки ПВХ та поліетилену, на виробництвах яких працює понад 50 тисяч українців. І, за попередніми підрахунками, понад 60 компаній будуть змушені припинити свою діяльність.

Щобільше, пакування теж вплинуть на ціну товарів, що споживають українці. Це рішення вплине на кожного.

Рішення комісії погіршує становище не тільки бізнесу, але і громадян, оскільки вартість українських вікон та дверей зросте як мінімум на 5-10%. Імпортувати з інших країн продукцію, наприклад пластикові профілі, стане вигідніше, ніж виробляти в Україні, оскільки вартість сировини буде вище, ніж на світових ринках. А експорт готової продукції (наприклад, вікон) буде під загрозою.

Ряд компаній намагаються не допустити погіршення ситуації, привернути увагу до проблеми та вимагають скасування встановленого мита.
Щоби привернути увагу влади, було створено петицію https://petition.president.gov.ua/petition/97050

OKNA.ua закликає підтримати її, підписати та поширити в соціальних мережах.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21024
Вікна, двері, балкони REHAU