З 2027 року всі будівлі в Україні повинні бути енергонезалежними
Андрій Лесьо

З 2027 року всі будівлі в Україні повинні бути енергонезалежними

Після 31 грудня 2027 року всі будівлі, які введені в експлуатацію або відремонтовані, повинні бути енергонезалежними, згідно з Національним планом збільшення кількості будівель з наближеним до нульового споживанням енергії (НСЕБ). А з 31 грудня 2025 року ця вимога стане обов’язковою для державних та комунальних будівель.

Закон «Про енергетичну ефективність будівель», нормативно-правові акти та технічні норми будуть приведені у відповідність із новою редакцією Директиви 2010/31/ЄС.

Відповідно до Директиви, кожна країна сама для себе визначає критерій будинку з близьким до нульового. В Україні досі немає визначеного практичного поняття НСЕБ з цифровим індикатором використання первинної енергії.

Під час круглого столу «Будівлі з близьким до нульового рівнем споживання енергії: перспективи» експерти запропонували своє бачення оптимального рівня енергоспоживання НСЕБ для України.

Архітектор Олександр Кучерявий, президент Active House Ukraine, запропонував розширити концепцію НСЕБ та встановити вимоги щодо активних будинків, як систему будівництва будинків з близьким до нуля споживанням. Активні будинки повинні бути не тільки енергоощадними, але комфортними та безпечними для здоров'я і навколишнього середовища.

Важливо закласти в поняття НСЕБ сучасні актуальні вимоги щодо зменшення споживання енергії будівлями. Однак німецький архітектор Маріо Бодем, консультант Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), зазначив, що ні держава, ні інвестори не мають грошей для того, щоби робити реновацію двічі: спочатку згідно з нормами, а потім покращувати. Бо, зазвичай, норми застарівають на момент їх введення у дію. Тому під час ремонту показники повинні встановлюватися набагато вище, ніж за нормами. На думку пана Маріо такий підхід може стимулюватися державою за допомогою кредитів. Чим більш ефективний будинок реалізується у порівнянні з домом за стандартами, тим більша компенсація надається з боку держави.

Читайте ще: Затверджено Національний план збільшення кількості будівель з наближеним до нульового споживанням енергії

Національний план також врегулює особливості термомодернізації історичних будівель.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21111
Ролети з теплим коробом GANT