Створено законопроєкт для комплексної термомодернізації
Фото: Andrew Kolisnychenko on Unsplash

Створено законопроєкт для комплексної термомодернізації

Мінрегіон розробив законопроєкт «Про створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель». Це дозволяє здійснювати поступову глибоку термомодернізацію будівель, а також запроваджує чіткі показники енергоефективності, яких потрібно досягти під час модернізації.

Згідно з проєктом, центральний орган виконавчої влади визначає економічно доцільний рівень енергетичної ефективності будівель. На основі результатів розрахунків економічно доцільного рівня енергоефективності встановлюються або переглядаються мінімальні вимоги. Різниця між ними не може перевищувати 15%. Мінімальні вимоги мають переглядатися кожні п’ять років не рідше.

Технічні установки будівлі потужністю 70 кВт і більше (площа обігріву понад 250 м2), що перебувають у державній власності, підлягають обов'язковому обстеженню. Це стосується і будівель, у яких термомодернізації проводиться за державної підтримки.

Законопроєкт також передбачає створення Бази даних будівель. База містить інформацію про технічний стан та споживання енергії кожної будівлі.

Реклама будівель, що продаються або здаються в оренду, повинна включати клас енергетичної ефективності. Він зазначається у проєктній документації або енергетичному сертифікаті.

Закон не поширюється на індивідуальні житлові будинки, які модернізуються не за державний кошт, на будівлі культурної спадщини, окремо розташовані будинки площею обігріву до 50 м2.

Наразі законопроєкт знаходиться на громадському обговоренні.
Також Мінрегіон готує проєкт «Енергоефективність громадських будівель в Україні» для допомоги малим та середнім містам у термомодернізації садочків, шкіл, лікарень тощо. Кредитні кошти на реалізацію виділить Європейський інвестиційний банк.

Читайте ще: Майбутнє за будівлями, які виробляють енергію

Для довідки.
Законопроєктом пропонується підвищувати ефективність будівель шляхом:
  • поліпшення теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій, включаючи вікна, балкони та вхідні групи;
  • встановлення лічильників та автоматичне регулювання споживання енергії та води;
  • підвищення ефективності систем опалення, вентиляції, кондиціонування та водопостачання;
  • запровадження автоматичного моніторингу та управління цими системами;
  • використання відновлюваних джерел енергії: сонячної, вітрової, гідроенергії, природної теплової енергії тощо;
  • застосування систем накопичення енергії (акумуляторів).
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21748
Ролети з теплим коробом GANT