До Закону України «Про рекламу» внесено поняття дискримінації за ознакою статі
Фото: Duncan Shaffer (c) Unsplash

До Закону України «Про рекламу» внесено поняття дискримінації за ознакою статі

Закон 3427 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу»» посилив відповідальність за порушення законодавства по рекламу. Він був підписаний Президентом 10 жовтня 2021 року і набуває чинності через 10 днів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, ще у 2011 році гравці рекламного ринку разом із громадянським суспільством розробили Стандарт недискримінаційної реклами за ознакою статі. Однак поняття «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі» не були визначені на законодавчому рівні, що ускладнювало їх тлумачення перевірчими органами та судами.

Закон 3427 тепер містить такі поняття:
«Дискримінаційна реклама – це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб».

«Дискримінаційна реклама за ознакою статі – реклама, яка: містить твердження та/або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою, та/або про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини; принижує гідність людини за ознакою статі; демонструє насильство за ознакою статі; містить зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкту з метою привернення уваги споживача, та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання».

Розмір штрафу у разі повторного порушення протягом року збільшено з подвійної до тридцятикратної вартості розповсюдженої реклами.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21913