Вимога про доступність вхідних груп включена до будівельних норм (уточнено)
Ілюстративне фото: Julius Carmine on Unsplash

Вимога про доступність вхідних груп включена до будівельних норм (уточнено)

Відповідно до змін в будівельних нормах, усі житлові будинки мають бути доступними для маломобільних груп населення (МГН). Тобто прибудинкова територія та вхідні групи мають бути доступними для людей на візках та з вадами зору. Від цього виграють діти, батьки з візочками, люди з тимчасовою втратою рухливості внаслідок травм абощо та літні люди.
Відповідна Зміна №1 ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» ↗️ набула чинності 1 вересня 2022 року. Спочатку вона була відтермінована наказом Мінрегіону від 08.04.2022 р. № 62 на 30 календарних днів з наступного дня після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Але потім Мінрегіон новим наказом від 26.06.2022 року № 116 ввів Зміну в дію з вересня 2022 року.

Норми поширюються на проєктування нових житлових будинків, а також реконструкцію, капітальний ремонт та переоснащення збудованих, уточнює OKNA.ua.

Якщо в попередній редакції вказувалося лише за яким ДБН облаштовувати квартири для осіб з інвалідністю, то тепер зазначається, що будівлі мають забезпечувати умови для маломобільних груп:
Пункт 5.5. При проектуванні і будівництві житлового будинку повинні бути забезпечені умови для життєдіяльності МГН: доступність ділянки, будинку та доступ до квартир.Тактильні елементи доступності мають розташовуватися на прибудинковій території згідно з ДБН В.2.2-40.
Допускається розміщення квартир у рівні першого поверху із можливістю виходу безпосередньо назовні з влаштуванням окремого входу.

Відповідно, вхід до будинку зобов’язали робити на рівні позначки тротуару, прибравши слово «допускається»:
Пункт 5.9. Вхід до будинку слід влаштовувати на рівні позначки тротуару за умови влаштування твердого покриття з обладнанням водовідведення та улаштуванням антикригових електричних кабельних систем згідно з ДСТУ- Н Б В.2.5-78.

Читайте ще: Проблеми вхідних дверей для маломобільних груп населення
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22412