Українські виробники вікон можуть самостійно забезпечити потреби України у вікнах
Ілюстраційне фото: Darya Jum on Unsplash

Українські виробники вікон можуть самостійно забезпечити потреби України у вікнах

TeamWIN Windows & Glas day 2023
Українські виробники можуть самостійно забезпечити потребу України у вікнах, навіть з урахуванням відбудови після перемоги. Це зазначив виконавчий директор «Асоціації учасників ринку вікон і фасадів» Олексій Бубнов під час бізнес-конференції TeamWIN «Дні вікна і скла в Україні» 2023, у відповідь на помилковий наратив, який з’явився й циркулює в країні.
Швейцарська некомерційна асоціація Re-Win навіть реалізує ініціативу «Вікно для України». ReWin збирає старі швейцарські вікна та транспортує їх в Україну, хоча, імовірно, конструкції не відповідають вимогам чинного ДБН В.2.6-31:2021 «Теплова ізоляція та енергоефективність будівель» та не можуть допомогти відбудувати в рази краще, ніж було.

Віконна галузь України має достатньо потужностей для виготовлення великої кількості конструкцій. Це також підтвердив директор з продажів AXOR INDUSTRY в Україні Едем Хаурмаджі. Єдиний в Україні виробник поворотно-відкидної фурнітури зараз може виробляти 8 мільйонів комплектів на рік.
У віконній галузі зараз спостерігається не дефіцит на ринку, а падіння загальних обсягів.

Для підтримки українських виробників профільні асоціації ініціюють обговорення проблем ринку з державними органами. Так, президент «Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів» Костянтин Салій на конференції «Дні вікна і скла в Україні» поцікавився, чи є можливість додати в систему Prozorro неціновий критерій для локальних виробників. Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, Олена Шуляк висловила готовність опрацювати пропозиції спільно з Комітетом з питань економіки.

Однак, попри розуміння державними органами важливості підтримки вітчизняного виробника, українським компаніям необхідно готуватися до посилення конкуренції. Як зазначила CEO «Клейберіт Україна» Тетяна Кравець, український бізнес зіштовхнеться зі зменшенням людей та сильним імпортом.
На думку пані Тетяни, українському бізнесу необхідно підвищувати ефективність: постійно навчатися, працювати над оптимізацією процесів та позбавлятися від зайвих витрат.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22943
Нова компактна ручка HOPPE