Проєкт з розвитку центрів спільнототворення отримав New European Bauhaus
Фото: Cedos

Проєкт з розвитку центрів спільнототворення отримав New European Bauhaus

Український проєкт створення центрів спільнототворення «Community reBuilding» є переможцем конкурсу New European Bauhaus Prizes 2024. Він отримав перше місце у номінації «Висхідні зірки» категорії «Надання пріоритету місцям і людям, які цього найбільше потребують».

«Community reBuilding» — це програма малих грантів. 10 відібраних проєктів↗️ отримали грант на 1 000 000 грн та менторську підтримку для розвитку доступних фізичних просторів. 9 із 10 проєктів будуть реконструювати наявні будівлі. У результаті вони мають стати місцями, де люди з різних соціальних груп можуть збиратися разом для спільного дозвілля, розвитку спільноти, співпраці та всебічної реалізації.

Організатори програми підтримують повторне використання ресурсів, заохочують використання доступних матеріалів для ремонту, реставрації меблів та закуповувати товари та послуги у місцевих постачальників. Учасники також орієнтуються на енергоефективність у плануванні реновації. Увага приділяється безбар’єрності та естетиці.

Як акцентують організатори: «Ефективне зонування може стимулювати діалог, а правильний вибір кольорів і матеріалів може сприяти взаємодії та творчості. Ми працюємо над тим, щоб ці будівлі виглядали сучасно принаймні зсередини, роблячи простір привабливим для всіх. Архітектори-наставники допомагають учасникам переглянути свої підходи до естетики простору, направляючи їх до кращих рішень і використовуючи підхід до естетики та дизайну, орієнтований на громаду».

У конкурсі New European Bauhaus (NEB) Prizes 2024 було представлено 11 українських проєктів, 3 номіновано на премію. Окрім «Відбудова громади. Україна», перше місце в категорії «Відновлення зв’язку з природою» отримав проєкт «Над Джерелом». В основі проєкту відновлення занедбаної природної території для соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеву громаду зі збереженням екосистеми та біорізноманіття у Львові.
Друге місце в категорії «Пріоритетні місця та люди, які цього потребують найбільше» отримав проєкт «Leo States» — найбільший приватний модульний притулок у Львові для 200 внутрішньо переміщених осіб, які втратили домівку через війну в Україні.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23146