Онлайн платежі хочуть зробити вигіднішими
Фото: Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk (с) Unsplash

Онлайн платежі хочуть зробити вигіднішими

Законопроєкт №4178-1 про зменшення ставки комісії банку або платіжної системи у разі здійснення онлайн або безготівкового розрахунку внесено на розгляд Верховної Ради. Він спрямований на зменшення фінансового навантаження на малий бізнес. З 2021 року комісія повинна бути зменшена до 1,4% протягом трьох років.

За даними Національного банку України, вартість обслуговування:
  • готівки для корпоративного бізнесу становить 0,02%;
  • безготівкових операцій з використанням платіжних карток – від 1,8%;
  • безготівкових операцій з використання платіжних карток для малого та середнього бізнесу – від 2% (може досягати 3%).

Ініціатори проєкту вирішили використати досвід Європейського Союзу, де розмір комісії обмежений на законодавчому рівні і становить не більше 0,3% кожної операції з використанням платіжної картки.

«Загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингової установи (вартість торгівельного еквайрингу), включаючи комісійну винагороду інтерчейндж, що сумарно сплачують торговці під час здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (виконані роботи, надані послуги) не може перевищувати:
  • до 31 грудня 2021 року – 1,8 відсотка від суми транзакції;
  • до 31 грудня 2022 року – 1,6 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2023 року – 1,4 відсотка від суми транзакції.»

За словами Любомира Чорнія, керівника напряму з покращення бізнес-клімату Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України»: «Всі платіжні системи і банки мають свої фінансові плани: для них зниження усіх комісій за обслуговування «пластику» до сукупно 1,4% з 1 січня 2021 року – доволі проблематичне. Однак, в умовах розгортання економічної кризи нам треба підтримати малий і мікробізнес. Допомогти підприємцям дешевше працювати з безготівкою та в онлайн – це також підтримка, хоч і не пряма. Тому 1,4% сукупно всіх комісій – це теж певний компроміс, щоб підтримати малий та мікробізнес і водночас продовжувати розвиток інфраструктури для розрахунків «пластиком»».

Законопроєкт розроблений Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України», Українською Радою бізнесу та Офісом простих рішень та результатів.

Одночасно на розгляді в Раді знаходиться проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо комісійної винагороди під час здійснення еквайрингу» № 4178 з більш жорсткими вимогами:
«Загальний розмір комісійної винагороди за послуги еквайрингу (включаючи інтерчейндж), що сплачують сумарно держателі електронних платіжних засобів та торговці під час здійснення розрахунків не може перевищувати:
  • з 1 січня 2021 до 30 червня 2021 року — 1,5 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 липня 2021 до 31 грудня 2021 року — 1 відсотка від суми транзакції;
  • з 1 січня 2022 року – 0,5 відсотка від суми транзакції.»
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21286