Європа планує розпочати хвилю реновації
Фото: Brett Jordan on Unsplash

Європа планує розпочати хвилю реновації

Європейська комісія опублікувала Стратегію хвилі реновації, яка має на меті подвоїти темпи реконструкції для зменшення викидів та «енергетичної бідності» упродовж наступних десяти років. За їхніми підрахунками, до 2030 року в будівельному секторі можна відновити 35 млн будівель та створити до 160 000 додаткових зелених робочих місць.

ЄС має зменшити викиди парникових газів у будівлях на 60%, споживання енергії на 14%, а споживання енергії для опалення та охолодження на 18%. Це надасть змогу зменшити викиди на 55% до 2030 року. Саме таку мету запропонувала Європейська комісія.

Для цього Європа планує зосередитися на трьох напрямах:
  1. Декарбонізація опалення та охолодження.
  2. Подолання енергетичної бідності, щоби зробити стійкі будівлі доступними, особливо для домогосподарств із середнім та низьким рівнем доходу.
  3. Реконструкція громадських будівель, таких як школи та лікарні.

Стратегія включатиме такі основні дії:
  • Посилення енергоефективних норм, включно зі запровадженням мінімальних вимог до нинішніх будівель.
  • Забезпечення доступного та цільового фінансування. Це запуск нових програм, спрощення правил поєднання різних потоків фінансування, збільшення кількості грантів та позик, різні стимули для приватних інвестицій.
  • Допомога в підготовці та реалізації проєктів реконструкції від технічної допомоги органам влади до навчання на нових зелених робочих місцях.
  • Розширення ринку стійких будівельних продуктів та послуг.
  • Створення нового європейського Bauhaus, міждисциплінарного проєкту.
  • Розроблення підходів на основі сусідства для місцевих громад для інтеграції відновлюваних джерел та цифрових рішень. Створення районів із нульовою енергією, де споживачі продають енергію в електромережу. Ширше використання відпрацьованого тепла. Стратегія також включає ініціативу доступного житла для 100 районів.

У червні 2021 року планується розглянути цілі відновлюваного опалення та охолодження та запровадження мінімального рівня поновлюваної енергії в будівлях.

Читайте ще: З 2027 року всі будівлі в Україні повинні бути енергонезалежними

У ЄС щороку лише 1% будівель проходять енергоефективне оновлення і 85% будівель були побудовані понад 20 років тому, тому хвиля реконструкцій необхідна. Крім того, 34 мільйони європейців не можуть дозволити собі опалювати будинки й потребують доступних стійких рішень.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21300