Вчені розробили енергозберігаюче вікно з рідиною всередині
Фото: NANYANG TECHNOLOGICAL UNIVERSITY
Зліва направо: вікно в холодному та гарячому стані

Вчені розробили енергозберігаюче вікно з рідиною всередині

Вчені із Сінгапурського технологічного університету Наньян (NTU Singapore) розробили віконну панель із рідиною всередині, яка блокує сонячне тепло. Її принцип роботи полягає в тому, щоби вдень захоплювати тепло і віддавати його вночі.

Енергозберігаючі вікна з низькоемісійним покриттям зменшують кількість інфрачервоного світла, яке потрапляє в приміщення влітку або випускається на вулицю взимку. Це зменшує потребу в охолодженні або опалені. Однак ця технологія не впливає на видиме світло, що також призводить до нагрівання будівлі.
Вчені зосередили увагу саме на цьому аспекті. Дослідники зупинилися на воді, яка поглинає багато тепла в процесі нагрівання. Вода має високу питому теплоємність (у 5-10 разів вищу, ніж у скла). Це дає змогу зберігати велику кількість теплової енергії замість того, щоби передавати її через скло до приміщення.
Рідину на основі гідрогелю, води та стабілізаторів помістили між склом. Завдяки гідрогелю рідка суміш під впливом тепла стає непрозорою, блокуючи тим самим сонячне світла. Під час охолодження суміш повертається до початкового прозорого стану.

Дослідницька група вважає, що таке вікно найкраще підходить для використання в офісних будівлях, де робочий час переважно денний.

Вчені проводили випробування на відкритому повітрі в жаркому Сінгапурі та Гуанчжоу та холодному Пекіні. Сінгапурський тест показав, що опівдні концепт мав температуру 50 °C, у той самий час звичайне вікно зі звичайним склопакетом нагрілося до 84 °C. Тести в Пекіні показали, що приміщення з «рідким» вікном споживає на 11% менше енергії для підтримання тієї ж температури, ніж приміщення зі звичайним вікном.

Читайте ще: Віконну систему та різний захист об’єднали в одній системі

Вчені підрахували, що винахід може зменшити споживання енергії на опалення, вентиляцію та кондиціонування до 45% порівняно з традиційними вікнами.
Вікно з гідрогелем на 30% енергоефективніше, ніж комерційно доступне низькоемісійне скло (і-скло) та дешевше у виробництві.
Однак залишається питання, на скільки падає освітленість у приміщенні, коли вікно перестає бути прозорим? Чи можливе кипіння гідрогелю в реальних умовах? Як це вплине на цілісність вікна? Потенційні збитки в разі розбиття вікна? Скільки прослужить вікно?
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21462
Алюмінієві профілі Profilco