Майбутнє за будівлями, які виробляють енергію
Фото: Varquitectos
Пасивна багатоповерхівка в Іспанії

Майбутнє за будівлями, які виробляють енергію

Франція посилила вимоги до новобудов і планує будувати будівлі, які будуть генерувати надлишкову енергію, з 2021 року. Французький національний будівельний стандарт RT 2020 (фр. — Réglementation Thermique) мав запрацювати у 2020 році, але через пандемію був відкладений до літа 2021 року.

Попередній стандарт RT 2012 мав на меті зменшити споживання енергії в новобудовах до 50 кВт·год·рік/м2 на рік, обмежуючи витрати на опалення, кондиціонування, освітлення, гарячу воду та вентиляцію.
Основна відмінність RT 2020 полягає в тому, що всі нові будинки (як житлові, так громадські) мають виробляти більше енергії, ніж споживають. Тобто будинок RT 2020 це енергопозитивний будинок. Не плутати з поняттям активного будинку. В активних будинках увага приділяється не тільки енергоспоживанню, а в першу чергу комфорту, безпеці для здоров’я та навколишнього середовища.

Наразі Україна лише заявила про свій намір зобов’язати споруджувати будівлі зі споживанням близьким до нульового з 2027 року.
Читати ще: З 2027 року всі будівлі в Україні повинні бути енергонезалежними

У будівлі з позитивною енергією (BEPOS) необхідно максимально використовувати відновлювальні джерела енергії та зменшити потреби в енергії до мінімуму. Це передбачає:
  • гарну ізоляцію огороджувальних конструкцій;
    Усунення мостів холоду або слабоізольованих ділянок, наприклад, між стіною та дахом.
    Застосування подвійних фасадів, енергоефективних вікон.
    Використання термоблоків для стін та перегородок.
  • вентиляцію з рекуперацією тепла;
    Організація нічної вентиляції.
  • використання дощової води;
  • генерування відновлюваної енергії;
    Стіни, дахи та вікна можна використовувати для накопичення та виділення тепла або для виробництва електроенергії.
    Самим мешканцям слід скорегувати свою поведінку та обмежити споживання енергії, включаючи обмеження енергоспоживання побутовими приладами.
  • інтелектуальне управління енергією.
    Без автоматизації не вдасться оптимізувати витрати.

    • Позитивні будинки потребують інтелектуальної мережі, куди можна скидати надлишки електроенергії. Своєрідний інтернет енергії дозволить закинути енергію в мережу і спрямувати її безпосередньо споживачу.
      Електромашини також можуть виконувати роль буферного накопичувача надлишку електроенергії.

      Для довідки
      Французьке агентство з екологічного переходу Ademe Haute-Normandie вважає, що пасивний будинок має надмірні інвестиції від 5 до 10% порівняно з традиційним будинком. Організація заявляє, що через низькі експлуатаційні витрати надмірні інвестиції знецінюються задовго до закінчення експлуатації будівлі. Будівництво позитивних будинків також вимагає великих початкових витрат, але Франція частково компенсує їх податковими пільгами. Інвестор також може отримати вигоду через п’ять років, досягнувши економії енергії.

+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21461
Виробництво вікон Viknar`off