Зимове подорожчання вікон виправдане
Фото: OKNA.ua

Зимове подорожчання вікон виправдане

Windo Kyiv Conference online 2021
Український ринок пластикових вікон має помітний сезонний характер і взимку вікна дешевшали. Однак наприкінці 2020 року та на початку 2021 року вони почали дорожчати. Природно постало питання: наскільки нова ціна об’єктивно відображає реалії ринку? Керівники великих віконних виробництв вважають, що пластикові вікна подорожчали менше, ніж мали. Ця думка була висловлена під час панельної дискусії з власниками ТОП-5 віконних компаній на WINDO KYIV Conference online, яка пройшла за підтримки OKNA.ua.

Керівник компанії «Акорд-С» Олександр Рязанов зазначив, що комплектуючі для виробництва металопластикових вікон значно подорожчали, а вартість кінцевої продукції зросла на 2% і продовжує поступово зростати.

«Акорд-С» виготовляє вікна та двері з власної профільної системи (бренд Epsilon ТМ), тому спостерігала за ситуацією на ринку вікон як виробник вікон, так і як виробник профілів. У різні роки різні компоненти дорожчали. Наприклад, у 2006 році скло підвищувалось в ціні кожен день. Тоді вперше почали завозити скло в Україну з Китаю. Були роки, коли метал дорожчав або коли вартість ПВХ росла. Однак залишалася загальна тенденція: всі матеріали дешевшали на зиму (низький сезон). А середина 2020 року продемонструвала незвичну ситуацію — всі комплектуючі почали дорожчати.
ПВХ подвоївся в ціні з початку літа 2020 року до початку 2021 року.
З початку осені кожен місяць дорожчав метал. Та ж ситуація зі склом.
Модифікатор ударостійкості, який необхідний для виробництва ПВХ-профілів, подорожчав приблизно на 30%.
Такими були світові тенденції. Ситуація ще погіршилася через закриття декількох заводів з ПВХ у США.

Виробники профільних систем підняли ціну на 16%, а за словами пана Олександра, мали підняти ціни щонайменше на 25%, оскільки ціни на складові профілів або залишалися незмінними, або зростали.

Керівник Завод Steko, яка на сьогодні є найбільшим виробником вікон в Україні, Сергій Положай заявив, що вартість їхніх вікон збільшилася на 5-6% на фоні росту курсу долара, подорожчання майже вдвічі скла та ПВХ і в півтора раза збільшення ціни на металеве армування.

Читайте ще: Тенденція ринку: вікна товстішають

За даними OKNA.ua, на початку квітня очікується чергове подорожчання віконних конструкцій через зростання вартості компонентів на внутрішньому та зовнішньому ринках.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Пов'язаний контент
Ідентифікатор: 21615