Мультифункціональне скло не стало панацеєю
Ілюстрація: OKNA.ua

Мультифункціональне скло не стало панацеєю

Вікна з мультифукціональним склом встановлюються для уникнення перегріву влітку та забезпечення теплоізоляції взимку. Використання мультифукціонального скла — прекрасна технологія, але лише на своєму місці. Про це заявив засновник та СЕО OKNA.ua Андрій Лесьо під час виступу на конференції «Скло в сучасному будівництві».

У доповіді «Вплив характеристик скла на тепловий баланс приміщення» для вікон з енергоефективним (4i-14Ar-4-14Ar-4i) та мультифункціональним (4s-14Ar-4-14Ar-4i) склопакетами були наведені обрахунки:
  • коефіцієнт природного освітлення,
  • кількість енергії, яка надходить через склопакет до приміщення упродовж опалювального сезону,
  • кількість надлишкової енергії, яка потрапляє в кімнату влітку.
Поєднання цих показників дає змогу говорити про ефективність застосування склопакету у вікнах та фасадах.

Освітленість — головна характеристика вікна. Іншої вагомої причини робити дірку в стіні немає. Достатня кількість природного світла економить енергію на штучному освітленні й підвищує продуктивність. Тільки коли забезпечений необхідний рівень світла (згідно з ДБН В.2.5.-28:2018 мінімальне значення коефіцієнта природного освітлення повинно становити з урахуванням запилення приблизно 3,6% для місць постійного перебування людей), можна враховувати надходження «корисної» енергії взимку та «паразитного» тепла влітку.

Пан Андрій наголошує, що важливим є обдумане застосування мультифункціональних склопакетів. Особливо для вікон, які виходять на північ або схід, або у випадку відносно малих площ скління (15-25%).
Якщо є інші можливості відсікти активні сонячні промені влітку, краще використовувати їх. Це може бути зовнішній захист від сонця (ролети, маркізи), навіси, дерева.

Дізнатися більше: Мультифункціональний склопакет — захист від сонця і холоду

Для довідки.
Мультифункціональне скло — здебільшого маркетинговий термін, застосований до енергоефективного скла зі зменшеним показником пропускання сонячної енергії в приміщення. Зі зменшенням надходження сонячної енергії крізь вікно зменшується перегрів приміщення влітку, але також зменшується пасивне сонячне опалення в зимовий період. Одночасно зменшується природне освітлення.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 21755
Алюмінієві профілі Profilco