Аналіз європейського ринку безпечного скла та склопакетів

Аналіз європейського ринку безпечного скла та склопакетів

30 вересня 2021 року пройшла значна подія у віконній та фасадній галузі – друга онлайн конференція WINDO KYIV Conference ALU, яка була повністю присвячена темі ALU фасадів та склу. Рівень спікерів був максимально високим і потужним. Одним з них був комерційний директор компанії Glas Trösch пан Фолькер Гермман. Цікава доповідь пана Фолькера привернула нашу увагу, і ми вирішили поділитись цією ексклюзивною інформацією з читачами WT.

Про Glas Trösch
Glas Trösch – швейцарська компанія, була створена у 1905 році. Управління компанією відбувається сім'єю Трьош вже у 5-му поколінні. До групи компаній Glas Trösch входять більше ніж 70 підприємств. Виробництва зосереджені у 12 країнах Європи та одне у США. В компанії працює більше 6000 співробітників. Спеціалізація компанії – виробництво флоат-скла різних модифікацій (тріплекс, гартоване, фарбоване та інші різновиди) та склопакетів будь-якої складності.
Виробництво флоат-скла це безперервний процес, який відбувається на нерозривній виробничій лінії довжиною майже 1 км. Максимальні розміри скла, яке випускається компанією Glas Trösch сягають 9000 х 3210 мм, а товщина скла – від 3 до 12 мм.

Основні продукти та сфери застосування
Переважна частина продукції Glas Trösch це виробництво флоат-скла: EUROFLOAT – звичайне флоат-скло, EUROWHITE – біле максимально прозоре флоат-скло, та різновиди скла з покриттям SILVERSTAR – енергозберігаюче, сонцезахисне та мультифункціональне скло, яке виробляється за спеціальною технологією 24 години / 7 днів на тиждень. Сфери застосування абсолютно різні, починаючи із зовнішнього оформ-лення: скління вікон, фасадів, дахів тощо, закінчуючи інтер’єрним оформленням. Якісною конкурентною перевагою компанії Glas Trösch є також виготовлення та застосування вузькоспеціальних типів скла: всіх без виключення типів безпечного скла, протипожежного скла, антиблікового та дзеркального скла.

Детальніше про безпечне скло
Загартоване скло. Одношарове безпечне скло SWISSDUREX виготовляється у процесі гартування і може бути або повністю загартованим, або термозміцненним. Також дане скло може бути по-фарбоване в будь-який колір, так званий трафаретний друк, але вибір кольору та фарбування скла відбувається до моменту гартування.
Якщо почати аналізувати розвиток ринку такого загартованого скла в країнах ЄС, то починаючи з 2017 по 2019 роки кількість такого продукту залишається стабільною 63-66 млн кв. метрів. У той же час продаж такого скла постійно зростає з 83 до майже 96 млн кв. метрів. Ця різниця насамперед забезпечується за рахунок імпорту від 25 до 37 млн кв. метрів скла, стосовно експорту – то він досить незначний.
Якщо проаналізувати країни похо¬дження імпорту загартованого скла, то ми бачимо, що це в основному Китай, а на другому місці Туреччина з доволі значною кількістю імпорту. Експорт в основному відбувається до Швейцарії, яка не є частиною Європейського союзу, а також частина його постачається у Росію.

Триплекс
Триплекс — це багатошарове (2 або більше) скло, в якому шари склеюють між собою полімерною плівкою або рідким полімером. Triplex значить – потрійний. Винахідником багатошарового скла в 1903 р. випадково став французький хімік Едуард Бенедиктус. Впавша на підлогу колба, вкрита залишками пластику, не розсипалась на уламки. І вченому прийшла геніальна ідея вико¬ристання своєї знахідки в автомобілебудуванні, для зниження травматизму в аваріях.
В компанії Glas Trösch такий вид скла має назви SWISSLAMEX та EUROLAMEX. Даний продукт дуже затребуваний, а його технологія виробництва є складнішою ніж інших продуктів. Компанія Glas Trösch виробляє триплекси будь-якої складності, з використанням традиційних прозорих або кольорових плівок та поєднанням різноманітних товщин скла.
Ситуація на ринку триплексу в країнах ЄС виглядає наступним чином. За даними 2017-2019 років потреба у триплексі дещо зросла. Це пояснюється впровадженням певних регуляторних актів в різних країнах, тобто обов’язкове застосування триплексу в певних спорудах. У зв'язку з цим зросло споживання з 55 до 61 млн.кв.м, а відповідно і виробництво 52-57 млн.кв.м. Частка імпорту та експорту даного продукту не є такою значною як у загартованого скла, і становить біля 15%, але ми бачимо, що імпорт все ж таки компенсує споживання триплексу на близько 4 млн кв. метрів.
Якщо більш детально проаналізувати географію імпорту та експорту триплексу, то по імпорту лідирують Китай та Туреччина, і як не дивно третє місце займає Білорусь. Стосовно експорту тут знову лідер Швейцарія.

Склопакети
Коли ми говоримо про склопакети, то 98% з них це склопакети з покриттям. Склопакет має нести в собі певні функції та властивості. Основні з них це комфорт простору, енергозбереження, безпека, сонцезахист. Компанія Glas Trösch має можливість виготовляти склопакети максимального розміру 9000х3210 мм. Наші продукти можуть устатковуватись спеціальними функціями, наприклад функція «alarm» (тривоги), що подає сигнал у випадку наближення/розбиття, або антиконденсаційний склопакет SILVERSTAR FREE VISION, який запобігає появі конденсату на склі.
Ми використовуємо скло із спеціальними функціями:
- SILVERSTAR ALARM
- SILVERSTAR EN2plus
- SILVERSTAR FREE VISION
- SILVERSTAR SUNSTOP Night Vision
Далі, проаналізуємо ринок склопакетів в ЄС, де ситуація виглядає наступним чином. Кількість виробництва і продажу склопакетів є майже рівною, тобто те що виробляється в рамках Європейського союзу, в такій же кількості продається. Тільки незначна частина іде на експорт, і це, переважно, спеціальне скло та великогабаритні склопакети.
Також ми бачимо, що об'єм ринку склопакетів фактично вдвічі перевищує ринок загартованого скла та триплексу.
Стосовно хоч і незначного імпорту та експорту склопакетів, то тут знову в лідерах по імпорту Китай та Туреччина, а по експорту багато склопакетів іде на Норвегію, Швейцарію та Північну Америку.
Якщо ми проаналізуємо структуру і динаміку розвитку склопакетів компанії Glas Trösch (то побачимо, що впродовж 2017-2020 років частка триплекса у загальному портфелі постійно збільшується від 15% у 2017 році до 39% у 2020.
З іншого боку ми спостерігаємо суттєве зменшення частки склопакетів з використанням одношарового безпечного/термозміцненого скла, з 33% у 2017 році до 6% у 2020 році.
Енергозбереження в склопакетах Glas Trösch
Одним із найважливіших показників якості склопакетів є енергозбереження, зокрема коефіцієнт теплопередачі U-Wert. З 1950 року до сьогоднішнього дня, коли використовувалось звичайне скло, коефіцієнт U-Wert був максимально високим і складав близько 6 W/m2K, а коли з’явилась технологія покриття, U-Wert зменшився майже вдвічі. Далі з’явились інертні гази, використання яких також вплинило на зменшення U-Wert.
Сьогодні з покриттям та інертним га¬зом ми маємо склопакет з коефіцієнтом U-Wert 0,5 W/m2K, що в 12 разів менше, ніж з самого початку розвитку склопакетів. Це означає, що ми практично в 12 разів покращили показник теплопередачі.
Цікавим є також те, що у 2003 році Glas Trösch брали участь у виставці з продуктами SILVERSTAR, де ми презентували склопакет з показником U-Wert 0,2 W/m2K.
Щодо нанесення покриття, то Glas Trösch має 5 коутерів, де наноситься таке покриття: у Франції, Німеччині і Польщі.
Ринок скла із покриттям за 2017-2019 рр. в рамках ЄС є набагато більшим ніж по іншим продуктам. Попри зменший попит, обсяги виробництва постійно зростають з 197 млн.кв.м в 2017 році до 211 млн.кв.м в 2020 році.
Чому продажі менші? Тому що досить велику кількість скла з покриттям виробники експортують в такі країни як: США, Росія та ін. Наявне покриття на склі, вироблене у ЄС є надзвичайно енергоефективне та естетичне, про що свідчать показники експорту, тому таке скло високо ціниться в усьому світі.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 594 XX XX +380 44 594 6906
+380 44 594 XX XX +380 67 500 2620
+380 44 594 XX XX +380 44 594 6776
Ідентифікатор: 22043
Вікна, двері, балкони REHAU