Вчені вивчають використання гідрогелевого скла для енергоефективних вікон
Фото: Jia Fu, Chunzao Feng, Yutian Liao, Mingran Mao, Huidong Liu, Kang Liu
Принцип роботи гідрогелевого скла: відбиває середнє випромінювання (MIR), пропускає видиме світло та поглинає ближній інфрачервоний діапазон (NIR).

Вчені вивчають використання гідрогелевого скла для енергоефективних вікон

Вчені продовжують вивчати гідрогель для використання в енергоефективних вікнах. Раніше запропонували використовувати у вікнах рідину на основі гідрогелю, яка стає непрозорою під дією сонячних променів. Наразі дослідники з Уханьського університету в Китаї працюють над склом із тонким шаром гідрогелю ↗️ для зниження витрат на охолодження приміщень.

Для економії енергії вчені запропонували у світлопрозорих конструкціях використовувати гідрогелеве скло, яке пропускає видиме світло навіть трохи краще звичайного, але сильніше блокує ближнє інфрачервоне світло. Середній коефіцієнт світлопропускання скляної підкладки товщиною 6 мм становив 92,3%, а скло з гідрогелем товщиною 0,15 мм — 92,8%.
Завдяки цим властивостям вікна з гідрогелевим склом знижують енерговитрати на охолодження приміщення. І не має потреби витрачати додаткову енергію на освітлення, якщо для зменшення теплопередачі знижують пропускання природного світла.

Моделювання показало, що для типових шкільних будівель, розташованих у різних містах світу, можна досягти економії енергії від 2,37 до 10,45 МДж/м2 на рік. Це становить від ~3% до ~8% річного споживання енергії. Наприклад, в умовах помірно континентального клімату економія склала 2,79 МДж/м2.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22385