Європейський ринок закликає переглянути мінімальні стандарти енергоефективності
Ілюстративне фото: Glass for Europe

Європейський ринок закликає переглянути мінімальні стандарти енергоефективності

Європейські асоціації, неурядові організації, аналітичні центри та інвестори закликають Європейський парламент підвищити мінімальні стандарти енергоефективності (MEPS) у редакції Директиви про енергетичну ефективність будівель (EPBD). У підготовленому ініціативною групою пресрелізі, MEPS визначено як основний інструмент для розв'язання проблеми енергетичної бідності, енергетичної безпеки та декарбонізації. Як зазначає Glass for Europe, амбітні мінімальні стандарти енергоефективності — є варіантом, про який не пошкодують.

У документі йдеться про те, що схеми добровільної реновації будинків в Європі поки що не спрацювали. Згідно з наведеними даними, лише 1% будинків у ЄС щороку проходять енергетичну реконструкцію, а річний рівень капітального ремонту становить 0,2%. Тому фінансові стимули для ремонту мають бути підкріплені ефективними нормами.

Амбітні MEPS:
  • громадські та нежитлові будівлі класу F й G, згідно з сертифікатом енергоефективності EPC, реконструювати до класу C до 2030 року;
  • житлові будинки класу F й G — до класу C до 2033 року.

Норми, що діють зараз:
  • громадські та нежитлові приміщення відремонтувати принаймні до рівня F до 2027 року та до рівня E до 2030 року;
  • житлові — до F до 2030 року та до E до 2033 року.

Клас G, згідно з сертифікатом енергоефективності, є найнижчим, а клас А надається будівлям із нульовим рівнем викидів.

Дослідницька група Guidehouse підрахувала ↗️, що перехід до класу B/C з використанням теплових насосів може зменшити імпорт газу приблизно на 45%, у порівнянні лише з 13% при переході до класу Е.

Оцінка аналітичного центру Bruegel показує, що близько 2,6% ВВП ЄС (майже 350 млрд євро) вже було витрачено державами-членами на субсидування рахунків на енергоносії. Ця сума перевищує оцінку ініціативної групи необхідного фінансування на рік для подвоєння амбітної енергореновації. Ось чому вони наполягають на перегляді EPBD.

Читайте ще: Посилено вимоги до енергоефективності вікон в Україні

Для довідок.
Згідно з визначенням Європейського Союзу, енергетична бідність виникає, коли рахунки за енергоносії складають високий відсоток доходу або коли домогосподарства скорочують споживання енергії до рівня, який негативно впливає на здоров’я та добробут.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22430
Алюмінієві профілі Profilco