Європейська віконна спільнота змінює фокус та починає звертати увагу на зміни клімату
Фото: OKNA.ua

Європейська віконна спільнота змінює фокус та починає звертати увагу на зміни клімату

Будівельна галузь має готуватися до кліматичних змін. Таку думку висловив професор Йорн Петер Ласс (Jörn P. Lass), директор Інституту ift Rosenheim, під час галузевої зустрічі «Дні вікон у Розенхаймі».

Теплоізоляція та енергоефективність були в центрі зусиль протягом тривалого часу, проте в майбутньому галузь все більше звертатиме увагу на стійкість віконних, дверних та фасадних конструкцій до екстремальних погодних умов: хвилі спеки, повені, град та урагани.

Актуальними темами будуть:
  • Захист від перегріву
    У результаті зміни клімату екстремальна спека стає все частішою та сильнішою. Збільшується кількість спекотних днів і досягаються нові максимальні температури. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, між 2030 та 2050 роками глобальна зміна клімату може спричинити близько 38 000 смертей серед літніх людей через спеку.
  • Стійкість до підвищеного рівня води
    Зміна клімату є загрозою для регіонів, де раніше не було проблем із повенями або де такі загрози не були такими серйозними. Карти можливих підтоплень в як в Німеччині, так і в Україні підлягатимуть змінам. Це ставить вимоги до конструкцій вікон та дверей, які повинні бути пристосовані до цих нових загроз та стримувати певний час підвищений рівень води.
  • Перегляд вимог до вітрових навантажень
  • Зламостійкість вікон та фасадів опосередковано може розв'язувати проблему граду.
    А війна в Україні актуалізувала питання вибухостійкості.

Інститут віконних технологій ift Rosenheim розширив визначення будівельного продукту, визнаного безпечним для клімату: він вважається безпечним, якщо вироблений ефективно, екологічно, не містить забруднювальних речовин, стійкий до екстремальних кліматичних умов та підлягає переробленню.

ift Rosenheim також розробив методологію оцінки «кліматичної безпеки» компонентів та етикетку «climate.safe.build». Оцінка включає критерії продукту та критерії виробництва компанії. Однак оцінювання містить велику кількість критеріїв, що відлякує учасників ринку великими зусиллями. Хоча професор Ласс у своїй доповіді сказав, що для компаній з різними сертифікатами випробувань, EPD, RAL та сертифікацію системи управління навколишнім середовищем, зусилля будуть значно зменшені.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22894