У вересні дефіцит скла може досягти максимуму
GlasTrösch

У вересні дефіцит скла може досягти максимуму

З початку карантину в 2020 році ціна на флоат-скло в Україні за рік зросла більш ніж удвічі. Про це повідомив комерційний директор Глас Трьош (Євроглас) Сергій Сорокун під час виступу на конференції «Скло в сучасному будівництві». Також цього року не відбулося сезонного падіння попиту та цін на скло. Ціна лише зростала.

На початку запровадження карантину у світі упали об’єми купівлі скла. І оскільки флоат печі важко і дорого зупинити, виробники скла продовжили виробництво і швидко заповнили склади. В кінці карантину вони були змушені зупиняти печі або запускати їх на самопереробку. І коли попит на скло збільшився, деякі виробники не змогли повернутися до нормальної роботи, деякі зовсім не запустилися через технічні проблеми. Виявилося, що попит на скло перевищує ринкові можливості. Сьогодні на ринках Європи та України сформувався дефіцит.

За даними GlasTrösch, на ринку України не вистачає 4, 6, 8, 10 та 12 мм флоат-скла і 4 мм, 6 мм енергозберігаючого скла. На думку експертів, у вересні, коли буде високий будівельний сезон, може виникнути ще більший дефіцит скла та зростання цін.

За словами Костянтина Благодира (Вікно Центр — постачальник комплектуючих для виробництва склопакетів, вікон і дверей), подібна ситуація склалася на ринку вторинної герметизації склопакета. І головна проблема полягає в тому, щоби забезпечити клієнтів продукцією у високий сезон, а ціна відходить на другий план. Наприклад, компанія «Вікно Центр» зараз прогнозує ціни лише на найближчі два тижні. Хоча на ринку є компанії, які декларують заморожування цін на три місяці.

Читайте ще: Зимове подорожчання вікон виправдане

На думку пана Сергія, така ситуація на ринку — явище тимчасове.
Однак готуватися до осіннього будівельного сезону необхідно. За можливості зробити запаси скла і комплектуючих, особливо, якщо є довгострокові об’єкти. Костянтин Благодир зазначає, що нестабільна ситуація унеможливлює прогнозування того, що буде далі з наявністю матеріалів.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Пов'язаний контент
Ідентифікатор: 21741
Ролети з теплим коробом GANT