ВідновиДІМ збільшив суму гранту до 7,2 млн грн
Фото: Фонд енергоефективності
Директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк на віконній конференції WINDO KYIV Conference IV

ВідновиДІМ збільшив суму гранту до 7,2 млн грн

WINDO KYIV Conference IV online
Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до програм «ВідновиДІМ». Однією із суттєвих змін є збільшення граничного розміру гранту з 6 млн грн до 7,2 млн грн.

Як розповів під час WINDO KYIV Conference IV директор Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк, спочатку програма мала зупинитися на віднові вікон та дверей. Але під час підготовки програми до запуску з’ясувалося, що є потреба у відновленні фасадів, дахів та інженерних мереж. Якщо з вікнами почали допомагати ще в травні-червні, то комплексне відновлення потребувало значних коштів. І після запуску програми у листопаді 2022 року стало зрозуміло, що максимальне значення гранду потрібно збільшити.

Фонд не акредитує виконавців робіт і не складає окремих списків підрядників. ОСББ самостійно обирає тих, хто виконуватиме будівельні роботи. Тому, щоби убезпечити ОСББ від можливих зловживань, Фонд встановив граничні вартості для матеріалів та типових робіт під час відновлення.

Наприклад, світлопрозорі конструкції для опалювальних приміщень мають бути виготовлені з профілю з монтажною шириною не менше 70 мм, склопакетом 32 мм з і-склом та заповнений аргоном.
Вартість демонтажу, виготовлення, встановлення, облаштування укосів, відливів, ізоляція примикань не має перевищувати 8 тис. грн за м2.
Вартість конструкції для балконів та лоджій (рама 58 мм, склопакет 24 мм) — не більше 5,5 тис. грн за м2.
Гранична вартість склопакета, якщо рама вціліла та може функціонувати, — 4 тис. грн за м2.
Вхідні двері — 10 тис. грн за м2. Зазвичай ОСББ обирають металеві утеплені двері.

Також були розроблені вимоги до будівельних компаній, серед яких: досвід роботи у будівельній галузі понад три роки, досвід виконання робіт, необхідних для відновлення, та інші.

Розширилася і географія програми. Зараз працює в Дніпропетровській, Житомирській, Київській (включаючи м. Київ), Миколаївській, Сумській та Чернігівській областях.

Наразі вона фінансується за кошти Європейського Союзу, який загалом виділяє 25 млн євро, зокрема 5 млн євро — на пілотний етап. За підрахунками Фонду, за 5 млн євро можна відновити близько 100 будників, відповідно за 25 млн євро — 500 будинків.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22603