У ЄС домовилися про поступове збільшення щорічної економії енергії
Ілюстративне фото: Samuel Scalzo (с) Unsplash

У ЄС домовилися про поступове збільшення щорічної економії енергії

Рада та Парламент ЄС домовилися про поступове збільшення річної економії енергії для кінцевого енергоспоживання з 2024 до 2030 року. Про це повідомили в пресцентрі Ради ЄС. Кінцеве споживання енергії — це енергія спожита кінцевими споживачами, уточнює OKNA.ua. Споживання первинної енергії також включає те, що використовується для виробництва та постачання енергії.

Ця законодавча ініціатива є частиною пакета законів Fit-for-55 ↗️, який має забезпечити досягнення цілей ЄС зі скорочення викидів парникових газів на 55% до 2030 року від рівня 1990 року.

Держави-члени мають забезпечити щорічну економію в середньому 1,49% кінцевого споживання енергії протягом цього періоду, поступово досягаючи 1,9% до 31 грудня 2030 року.

Державний сектор має досягти щорічного скорочення споживання енергії на 1,9%, що може виключати громадський транспорт. Країни-члени зобов’язані щороку ремонтувати принаймні 3% загальної площі будівель, що належать державним установам.

Це попередні домовленості, які будуть подана на затвердження комітетам. Після цього директива з енергоефективності має бути офіційно ухвалена Парламентом, а потім Радою ЄС.

Щодо енергоефективності будівель, то Рада ЄС посилила правила ще у жовтні 2022 року. Основними цілями нових правил є:
  • до 2030 року всі нові будівлі повинні мати нульові викиди,
  • наявні будівлі мають бути перетворені на будівлі з нульовим рівнем викидів до 2050 року.

Європейська торгова асоціація постачальників віконних систем з ПВХ (EPPA) вважає, що найефективнішим заходом підвищення енергоефективності в будівлях є заміна вікон. І як заявив президент EPPA Карстен Хойер (Carsten Heuer), їхній сектор паралельно хоче збільшити кількість переробленого ПВХ. Більше збирати старих пластикових вікон, тим самим виконуючи свої зобов’язання з видобутку корисних копалин у містах. Тоді менше вторсировини потрапить на звалища або спалюватиметься.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22611