Будівельні матеріали із вторсировиною матимуть перевагу під час відбудови
Ілюстраційне фото: Sticker it on Unsplash

Будівельні матеріали із вторсировиною матимуть перевагу під час відбудови

TeamWIN Windows & Glas day 2023
Українські виробники, які зможуть запропонувати продукцію з переробними матеріалами, матимуть суттєву перевагу під час відбудови. Таку думку висловив Костянтин Салій, президент ГС «Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів» під час бізнес-конференції TeamWIN «Дні вікна і скла в Україні» 2023.

До 2050 року Європейська Комісія прагне зробити європейський континент кліматично нейтральним. Відповідні політичні ініціативи отримали назву Європейський зелений курс (англ. The European Green Deal»). Тому донори з ЄС звертатимуть увагу на продукцію з переробними матеріалами. І на думку пана Костянтина, виробники будівельної продукції з вторинної сировини матимуть значну перевагу.

Зараз українські виробники будівельних матеріалів не поспішають виготовляти продукцію з вторинної сировини, оскільки така продукція коштує дорожче аналогічної з первинної сировини. І відсутність додаткових стимулів висуває вартість на перший план. Але якщо міжнародний фонд для проєктів відновлення буде прописувати обов’язкове використання 30-40% ресайклінгу, то виробники із вторсировини матимуть суттєву перевагу. Та готуватися до цього треба вже зараз.
Наприклад, український виробник ПВХ-профілю «Міропласт» оновив обладнання з можливістю коекструзії.

Загалом потрібно, щоби Україна не перетворилася на звалище некондиційних матеріалів та організувати роздільне збирання відходів руйнації.
За словами голови Асоціації малих міст України Павла Козирєва, обсяг сміття, яке виникло в результаті руйнувань, вже сягає 100 млн тонн. Необхідно вирішити: чи будуть ці матеріали утилізовані, чи використані для створення нових матеріалів.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 22945