Фонд енергоефективності виділятиме гранти на альтернативні джерела енергії
Фото: Фонд енергоефективності

Фонд енергоефективності виділятиме гранти на альтернативні джерела енергії

19 квітня 2024 року на засідання Консультативної ради Фонду енергоефективності обговорили основні засади проєкту «ГрінДІМ». Програма покликана популяризувати використання альтернативних джерел енергії в житлових будинках.

«Я думаю, що на фоні останніх подій, вже ні у кого не виникає питань доцільності впровадження нової Програми «ГрінДІМ», адже це питання національного рівня, — коментує Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — Децентралізація та енергобезпека, це ключова мета Програми, яка дозволить мешканцям багатоквартирних будинків мати альтернативу енерго- та електропостачанню, мати надійну заміну централізованим системам».

ОСББ та приватним домогосподарствам надаватимуть гранти на встановлення теплових насосів, сонячних станцій, інверторів та акумуляторів.
Попередньо для ОСББ компенсація складатиме на рівні 70% вартості матеріалів,
приватних домогосподарств — 50%.

Як прокоментував Дмитро Сирих, в. о. технічного директора Фонду, раніше в Україні не було достатньої кількості будинків для впровадження відновлюваних джерел енергії. Встановлення сонячних панелей вимагає відремонтованого даху, а теплові насоси потребують модернізованої системи опалення. Багато учасників програми «Енергодім» готові до наступного кроку — програми «ГрінДІМ».

Пілотний етап Програми «ГрінДІМ» матиме загальний обсяг фінансування на рівні 2 млн євро.

Також У п’яти областях України ОСББ отримають додаткову компенсацію кредитів за програмою «Енергодім».
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23136