НБУ послаблює валютні обмеження на імпорт робіт та послуг
Ілюстраційне фото: JustStartInvesting on Unsplash

НБУ послаблює валютні обмеження на імпорт робіт та послуг

НБУ скасував валютні обмеження на імпорт робіт та послуг. Скасування цих обмежень дозволить українським виробникам вийти на нові ринки.
Відповідно, Постанова № 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту»↗️ втрачає свою актуальність. Як повідомили в пресцентрі НБУ, вони звернуться до Уряду з пропозицією щодо її скасування.

Окремо бізнесу дозволено купувати валюту та перераховувати кошти за кордон для оплати аеропортових та портових зборів, штрафів та членських внесків.

Юридичні особи та фізичні особи-підприємці можуть перераховувати кошти за кордон для розрахунків за договорами лізингу / оренди.

Спрощені умови обслуговування та повернення «нових» кредитів. Йдеться про кошти в іноземній валюті, які надійшли після 20 червня 2023 року на рахунки позичальників в українських банках. Мінімальний термін користування «новим» кредитом скорочується з трьох до одного року. Відповідно, заборона купувати валюту для погашення «нових» кредитів поширюватиметься виключно на погашення короткострокових кредитів строком до одного року. Купити валюту для сплати відсотків за «новими» кредитами можна незалежно від терміну користування кредитом.
Це дозволить залучати зовнішні позики від приватних інвесторів.

Дозволено погасити відсотки за «старими» зовнішніми кредитами, що підлягають сплаті в період із 24 лютого.
У рамках одного договору за прострочені (станом на 01 травня 2024 року) проценти можна перерахувати не більше 1 млн євро в еквіваленті за один календарний квартал. Однак це обмеження не застосовуватиметься до майбутніх запланованих виплат відсотків.

Переважна більшість положень постанови Правління Національного банку України від 03 травня 2024 року №56 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18»↗️ набрали чинності з 4 травня 2024 року.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Ідентифікатор: 23160