Ілюстрація хробаків та харчових відходів

Офіс, який переробляє більше сміття, ніж продукує

Експеримент із локального поводження з відходами
24 липня 2019 року в Україні настав день екологічного боргу. Вважається, що країна почала витрачати більше ресурсів, аніж може дати природа. Ми почали споживати в борг, відбираючи ресурси у власних дітей та онуків. Таку дату має кожна країна. Завдання для всіх — добитися зворотної динаміки: коли ми споживаємо менше ресурсів, ніж дає природа. Досягти майже нульового споживання ресурсів.

У 2019 році архітектурна компанія «Екодар» та OKNA.ua запустили експеримент поводження з відходами в офісі. Окрім відмови від одноразових пакетів, запровадження роздільного збирання відходів та їхнього реального перероблення, запровадили ще один експеримент — перероблення харчових відходів безпосередньо в офісі.

Пошуки варіантів перероблення харчових залишків у офісі привели до вермікомпостера

Більшість відходів у офісі становили харчові залишки. Ми знайшли альтернативу переповненим сміттєзвалищам у столиці — локальне перероблення за допомогою вермікомпостера Urbalive.

Салатовий вермікомпостер Urbalive
«Хатина» для хробаків дає змогу значно зменшити кількість харчових відходів Фото: urbalive.com

Ми розглянули різні технології локального перероблення харчових відходів, наприклад, електричні переробники продуктів Whirlpool Zera™ Food Recycler (1 119 доларів США) і FoodCycler від Food Cycle Science (399 доларів США). На нашу думку, без дорогих витратних матеріалів була лише одна технологія — вермікомпостери, у яких хробаки переробляють залишки їжі на біогумус. В Україні можна купити доступні вермікомпостери за 1000–3000 грн, але їхній дизайн нас не влаштовував. Нам сподобався розроблений чеською сімейною компанією компостер Urbalive, який здобув RedDot у 2018 році. На нашу думку, саме такий дизайн підходить для офісних приміщень.

Напевно, ми перші в Україні, хто імпортував Urbalive (157,4 євро). Як його придбали і доправляли — окремий квест.

Почали з «тваринок». Компостер необхідно заселити сімейством черв’яків на 1500–2000 особин. Вони здатні переробляти майже все, навіть картон. Не їдять лише м’ясні та молочні відходи, не люблять багато олії та інших жирів. Цікаво, що перероблення дещо вплинуло на раціон в офісі. Тепер під час закупки продуктів автоматично враховуємо не тільки те, що ми любимо, а й те, що не зашкодить хробакам.

Як виявилося, завести хробаків означає завести домашніх улюбленців. Кожні два дні вони потребують уваги: їх необхідно годувати та зливати готовий продукт — рідкі добрива.

Загалом відходи перетворюються на дві корисні складові — рідкі та тверді добрива. Переважно все перетворюється на рідкі добрива, схожі на ті, які можна придбати в садових центрах для підживлення рослин. Твердих добрив на диво дуже мало.

Головним побоюванням та сенсом експерименту була перевірка сумісності технології з офісним простором. Основні сумніви були щодо можливого неприємного запаху. Однак якщо все працює правильно, відчувається лише легкий запах вологої землі біля самого Urbalive.

Локальне перероблення значно зменшує кількість відходів для сміттєзвалищ

Результати, отримані протягом перших п’яти місяців експерименту з локального перероблення: переважають харчові відходи Фото: Екодар

До експерименту на звалище мало потрапити 42,535 кг відходів. Під час експерименту з них в офісі повністю перероблено 33,263 кг харчових залишків, що становить 78,2% від загального сміття.

Загалом на звалище потрапило лише 6,683 кг сміття, що становить 15,7% від загальної кількості.

В останні місяці до локального перероблення додалося сортування пластику, паперу та металу. Це зменшило кількість вивезеного на полігон сміття на 2,589 кг або на 6,1%. Загальна кількість сміття, вивезеного на звалище, зменшилася на 84,3%.

Кількість сміття для звалища зменшилася на 84%
Фото: OKNA.ua

Під час перероблення отримано 18,536 кг рідких біодобрив та накопичено біогумус, який буде зібрано та підраховано після заповнення лотків. У процесі створення добрив випарувалося приблизно 22 кг води, що підвищує рівень вологості в приміщенні в опалювальний сезон.

Продуктивність ферми була вищою за кількість офісних харчових відходів, тому до раціону хробаків додали харчові відходи родини однієї співробітниці. Ферма додатково переробила 17,178 кг залишків, а з офісу за цей же час вивезли на звалище та спалення 8,990 кг. Тобто офіс отримав від'ємний баланс за вагою сміття. Сьогодні офіс переробляє більше сміття, ніж утворює. Це відповідає від’ємному (!) коефіцієнту забруднення харчовими відходами.

Плюси й мінуси використання вермікомпостера

Експеримент тільки почався, але вже зрозуміло, що:

  1. Більшість відходів можна переробити локально в офісі. За перші 5 місяців експерименту у 2019 році на добрива було перероблено 33,263 кг харчових відходів. Це означає, що на звалище не потрапило 33,263 кг.
  2. Можна зменшити кількість відходів, що потрапляють на звалище, на 84,3%.
  3. Офіс може переробляти більше сміття, ніж продукує.
  4. Не виявлено дискомфорту у вигляді неприємного запаху. Основне наше побоювання не підтвердилося.
  5. Вдається підвищити рівень вологості повітря під час опалювального сезону, що позитивно впливає на самопочуття працівників офісу.

Мінуси використання вермікомпостера:

  1. Догляд за вермікомпостером вимагає незначної, але регулярної уваги. 10–15 хвилин раз на тиждень. У перші два місяці — 2 рази на тиждень.
  2. Не вирішене питання використання рідкого добрива, що утворюється в результаті перероблення харчових залишків.
  3. Поява дрозофіл, але їх вдалося здолати. Про це окремо.
Знайдіть всі свої архітектурні рішення через OKNA.ua: Натисніть тут щоб зареєструватися. Ви виробник і хочете налагодити контакт з клієнтами? Натисніть сюди.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
Алюмінієві профілі Profilco

Нове та найкраще