Безбар’єрне планування та будування з GEZE: сучасні автоматичні рішення для дверей та вікон в новій ратуші м. Леонберг
GEZE GmbH

Безбар’єрне планування та будування з GEZE: сучасні автоматичні рішення для дверей та вікон в новій ратуші м. Леонберг

Між історичною старою частиною міста та «новим центром» для громадян та багаточисельної кількості співробітників міської адміністрації постала масштабна новобудова загальною площею у 9 900 м2 та можливим тристороннім доступом до її приміщень. Це - нова Ратуша, яка разташувалася серед парку з мальовничим садом для прогулянок, своєрідна «візитна картка» міста, сповненого досі живими традиціями.
Для надання громадянам оптимального та необхідного обслуговування, в світлому та відкритому просторі будівлі адміністративна та функціональна зони були об’єднані в сучасному, але витриманому стилі самого будинку міської ради. Така будівля забезпечує підвищений рівень безпеки та витримує сталу енергетичну концепцію. В центрі шестиповерхового частково заокругленого комплексу будівлі знаходиться атріум з великим скляним дахом. На нижньому поверсі розташовані центральне фойє з ресепцією та з пунктами надання інформаційних послуг, зал засідань ради (що може ділитися на частини), приміщення для муніципальних фракцій та кафетерій. Звідси можна дістатися в подібні до галереї верхні поверхи з пунктами прийому громадян та поверхи з окремими відомствами.
Сервіс від GEZE: концепція «без бар’єрів»
Безбар’єрність в сучасних громадських будівлях є визнаним і вже сталим стандартом. Будівля має забезпечити своїх відвідувачів вільним доступом до неї та пересуванням по її території без будь-якої сторонньої допомоги. Експерти з проектування від GEZE супроводжували весь процес будівництва, починаючи зі стадії планування будівлі, та вклали свій багаторічний досвід у будівництво цього безбар’єрного об’єкту. Обов’язковою умовою під час проектування та будівництва даної будівлі перед нашими експертами, перед архітекторами бюро Schaller та генеральним підрядником будівельних робіт Wolff & Müller постало розроблення та впровадження особливої концепції безбар’єрного використання будівлі.
Концепцію було розроблено відповідно до вимог різних груп користувачів будівлі, згідно із всіма приписами законодавства та відповідно до DIN 18040-1, які, в свою чергу, є базовими та основними при плануванні «безбар’єрного простору у загальнодоступних громадських будівлях». Відповідно до них, загальнодоступні громадські зони мають бути легко доступними та придатними для пересування в них, а також обов’язково легко знаходитися всіма відвідувачами, а особливо – особами з вадами опорно-рухового апарату та з вадами зору або слуху. При цьому, окрім економічних аспектів, також має враховуватися поєднання безбар’єрності з вимогами протипожежного захисту та безпеки шляхів евакуації.
Демонстрація продукту Powerturn для розпашних дверей: різномаїття функцій та свобода в оформленні
Відвідати Ратушу варто навіть без особових чи громадських справ та питань до органів міської влади. ЇЇ зовнішні частини є своєрідним «зеленим» скарбом, який запрошує затриматися на терасі Ратуші зі спеціально відведеними місцями для очікування та відпочинку, і навіть фонтаном, який тут же б’є з-під землі. Зовнішні та внутрішні приміщення будівлі майже непомітно переходять одна в одну. Тактильні напрямні смуги вказують шлях через міську площу перед будівлею до головного входу в фойє та до самої ресепції. Прогулянка через вражаючу громадську будівлю показує різномаїття рішень від GEZE для дверей та вікон, які забезпечують як доступністю та легкістю в пересуванні, так і протипожежним захистом та безпечними шляхами евакуації.
На території всієї будівлі використовуються автоматичні системи для розпашних дверей з інноваційними та вже загальновідомими приводами Powerturn. Для вільного проходу через тамбур головного входу кожна стулка під час відкривання двох важких та високих двостулкових дверей автоматизована потужними та в той же час непомітно вузькими приводами. Двері з приводами Powerturn мають одну особливу перевагу: завдяки своїй унікальній функції «Smart swing» вони відкриваються вручну дуже легко будь-якою людиною. Широко відкриті двері на шляху евакуації у випадку пожежі виконують функцію отвору для припливу свіжого повітря.
Інший фасадний вхід в кафетерій із зовнішніми двостулковими дверима тамбуру також оснащений приводом Powerturn IS/TS. Процес відкривання однієї стулки автоматизований, а друга глуха стулка вже утримується в закритому положенні зачинювачем TS 5000. При цьому, сам привід проходить над обома стулками дверей. Як рішення для протипожежних дверей, на внутрішніх одностулкових дверях тамбуру використовується Powerturn F/R з інтегрованим димовим вимикачем. Оскільки достатнього місця для його монтування не вистачає, сам вбудований димовий вимикач розташований безпосередньо під кожухом приводу. Ззовні тамбур доступний для вільного проходу завдяки датчику руху. У визначені періоди часу необхідно «подзвонити у дзвінок» і двері автоматично відчиняться програмним перемикачем на стійці ресепції будівлі.
Безпеку та комфорт на обох двостулкових дверях протипожежної зони та дверях шляху евакуації в третьому фасадному вході в залі засідань ради забезпечують системи приводів Powerturn F/R-IS/TS для розпашних дверей. Для вільного проходу тут також автоматизована кожна стулка, що відкривається. Інтегрований механізм координації послідовності зачинення зачиняє стулки дверей у правильній послідовності після відчинення дверей, щоб кожного разу відновлювати функцію захисного протипожежного бар’єру.
У залі засідань ради: протипожежна безпека та «вільний прохід» під час евакуації
Як рішення з Powerturn F/R-IS/TS, двоє двостулкових протипожежних дверей у фойє ведуть до зали засідань ради, яка додатково вільно ділиться на декілька зон. Активація відбувається через натискання на пласку кнопку, вбудовану в стіну. У випадку пожежі двері автоматично зачиняються та перешкоджають поширенню вогню. У фойє всі автоматичні двері контролюються та керуються через програмний перемикач із дисплеєм на стійці ресепції.
Ще один додатковий доступ до зали засідань ради — це рішення з візуально стриманою та компактною фіксуючою системою для двостулкових дверей з зачинювачами TS 5000 R-ISM. Ця система дозволяє утримувати стулку дверей у відкритому положенні та забезпечує надійне її зачинення у випадку пожежі. Завдяки функції вільного ходу «Free swing» двері відчиняються з докладанням лише незначного зусилля. У повсякденному використанні ці двері працюють так, ніби не мають зачинювача. Наступна значна перевага –це комфортна у використанні функція фіксації, яка дозволяє заблокувати двері в положенні часткового зачинення в кінці зони вільного ходу дверей без їхнього безконтрольного закриття або глушіння в частково зачиненій позиції. Це не перешкоджає автоматичному зачиненню дверей у випадку пожежі. Такі ж рішення для дверей обрано для одностулкових дверей у проходах до кабінетів фракцій. Додатково, двоє дверей для евакуації, які оснащені зачинювачами TS 5000, ведуть назовні. 
Інтелектуальне відведення диму та тепла — вільний доступ для повітря
Під час пожежі в екстреному випадку для відведення диму (ще на етапі його виникнення) в залі засідань ради встановлена система димо- та тепловідведення (RWA) з метою безпечного виходу людей назовні через двері евакуації. З обох сторін фасаду вікна автоматизовані з встановленими безпосередньо під кришку непримітними приводами з синхронним функціонуванням Slimchain. У необхідному випадку під час активації системи димо- та тепловідведення одразу ж прибирається пристрій захисту від сонця а відповідні приводи відкривають вікна в режимі «High speed». Управління живленням та аварійним живленням, координацією та контролем віконних систем та компонентів з окремим керуванням, наприклад, датчиками, кнопками або сигналізаторами диму, здійснюється шиною пульта керування системи димо- та тепловідведення MBZ 300 з можливістю гнучкого конфігурування. Активований через ручну кнопку управління системи димо- та тепловідведення або через пристрій пожежної сигналізації, MBZ 300 відкриває вікно для відведення диму з необхідної сторони. Приводи Slimchain мають інтелектуальні функції: вони передають тривожні повідомлення та всю інформацію щодо вікон - відкриті/закриті, точна ширина відкриття – системі будівлі KNX, яка встановлюється безпосередньо замовником. Більш того, система димо- та тепловідведення несе в собі подвійну функціональність: нарівні з використанням, орієнтованим на гарантування безпеки у випадку пожежі, вона забезпечує щоденну комфортну вентиляцію. Внутрішнє вентиляційне вікно забезпечує приплив свіжого повітря із фойє до зали засідань ради. 
Безбар’єрні протипожежні зони: процес відкриття
Одразу два входи забезпечують вільний доступ в кафетерій. У головному вході – це рішення з протипожежними дверима, приводами Powerturn F/R та кнопками для відчинення з обох боків. Вхід зі зворотної сторони ліфта – це рішення з фіксуючим пристроєм та зачинювачами TS 5000 R. Зона харчування створює власну безбар’єрну прохідну протипожежну зону – нішу, що розташована безпосередньо перед кафетерієм з автоматами продажу снеків та напоїв.
Системи фіксації протипожежних дверей у відкритому положенні, які ведуть до санітарних приміщень, також характеризуються легкістю у відчиненні, що, в свою чергу, забезпечує безбар’єрний доступ до приміщення. Зворотній монтаж на стулці дверей зачинювачів TS 5000 RFS з вільним ходом робить їх дуже зручними в застосуванні для монтажників дверей. Таким чином ці зачинювачі легше підлаштувати під конкретні двері, ніж виконувати монтаж на дверному полотні.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 501 XX XX +380 44 501 2225
Ідентифікатор: 18550