Сучасний стиль життя в приміщенні може шкодити здоров'ю українців: нове дослідження від YouGov
VELUX

Сучасний стиль життя в приміщенні може шкодити здоров'ю українців: нове дослідження від YouGov

Нове глобальне дослідження говорить про те, що масовій аудиторії, в тому числі і жителям України, невідомі ризики для здоров'я від надмірного перебування в приміщенні.

Подобається нам це чи ні, ми — так зване «Покоління чотирьох стін». В середньому люди проводять 90% часу в приміщенні, при цьому, не усвідомлюючи ризики, на які наражає нас середовище нашого проживання. В ході дослідження, проведеного на замовлення VELUX Group компанією YouGov, опитано 16 тис. чоловік в 14 країнах Європи та Північної Америки з метою дізнатися про їх сприйняття життя всередині приміщень, в яких вони живуть і працюють.

Як виявилося, люди вважають, що проводять менше часу в приміщенні, ніж є насправді. 82% опитаних вважають, що проводять в приміщенні менше 21 години на добу, в той час як 62% впевнені, що в приміщенні знаходяться не більше 18 годин на добу. Реальна статистика говорить про те, що в середньому людина проводить 90% свого часу в приміщенні (більше 21 години на добу).

Сучасне суспільство вважає однією з найважливіших проблем сьогодення — забруднення повітря в містах, але 77% людей невідомий той факт, що повітря в приміщенні може бути в 5 разів більш забрудненим, ніж на вулиці, а дитячі спальні вважаються найбільш забрудненими приміщеннями в будинку.

«Підсвідомо ми розуміємо, що проводити так багато часу в задушливих приміщеннях недобре, - каже Пітер Фолдбьерг, керівник департаменту енергії денного світла і клімату всередині приміщень компанії VELUX. - Згідно з результатами дослідження, перебуваючи в вологих приміщеннях, ми піддаємося на 40% більшому ризику захворіти на астму та інші захворювання».

Щоденна домашня діяльність, така як прибирання, приготування їжі, чистка одягу, прийняття ванни або душу, і навіть сон і дихання збільшують рівень забруднення повітря в приміщенні, що в результаті може привести до розвитку різних захворювань.

За прогнозами, в найближчі роки все більше дітей захворіють на астму і будуть страждати від різних видів алергії, якщо ми не вживемо заходів, щоб наші будинки і громадські будівлі були вдосконалені і готові до боротьби з проблемою забруднення повітря в приміщенні. Також має змінитися ставлення «Покоління чотирьох стін» до того, скільки часу ми всі проводимо в приміщенні.

Пітер Фолдбьерг продовжує свою думку: «Темп сучасного життя робить нас усіх частиною «Покоління чотирьох стін». Ми повинні розуміти наслідки впливу забрудненого повітря як зовні, так і всередині приміщень на наше здоров'я і самопочуття.

Ми суспільство, яке живе в режимі 24/7. Такий режим вирвав нас із звичних природних ритмів. Він збиває наш циркадний ритм, а саме 24-годинний біологічний годинник, який допомагає організму адаптуватися до різних фаз дня, сну і стану неспання. Все це разом впливає на якість сну і здоров'я.

На щастя, є безліч заходів, які можна вжити прямо зараз, щоб зробити ваш будинок більш свіжим, світлим і здоровим. Для вас і всієї сім'ї. Відкривайте вікна три-чотири рази на день, не користуйтеся свічками занадто часто, намагайтеся сушити речі на вулиці і, якщо доводиться сушити в приміщенні, відкривайте вікна. Під час прийняття ванни або душу закривайте двері у ванну. Користуйтеся зовнішньої вентиляцією і знижуйте використання хімічних засобів для чищення. Всі ці дії допоможуть вам реально зменшити рівень забруднення повітря в приміщенні».

Для того щоб продемонструвати ці ризики, компанія VELUX Group представила короткометражний фільм «Покоління чотирьох стін».

Стрічка проводить глядача крізь історію життя в приміщеннях, яка закінчується в темних, закупорених будинках з нездоровим рівнем вологи, бактеріями і хімічними сполуками в повітрі. Результатом цього є кашель, застуда та інші респіраторні захворювання, поганий сон, загальна слабкість організму, депресії, відсутність концентрації і інші хвороби. Але як говорить нам головна героїня фільму, саме нам вирішувати, як закінчиться ця історія.

Фільм повністю можна подивитися тут:


Фільм створено компанією VELUX Group у співпраці з креативним агентством «&Co». Зйомки проходили в Великобританії і Данії. Режисером виступив Мартін де Тюра, переможець багатьох конкурсів і фестивалів.

Мартін де Тюра, режисер фільму: «Для того, щоб залучити людей на глобальному рівні, треба оперувати універсальними меседжами. Мені було дуже цікаво працювати над фільмом і допомогти розповісти таку важливу історію. Я сподіваюся, що фільм не лише приверне увагу аудиторії, але і змусить її діяти».

Настав час для переосмислення нашого життя в приміщенні. Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб наші будинки були чистими і здоровими.

Пропонуємо шість кроків, які допоможуть зробити ваш будинок більш здоровим:
  • Відкривайте вікна три-чотири рази на день, щоб отримати доступ свіжого повітря в приміщення;
  • Закривайте двері у ванну кімнату і вмикайте витяжку, або відкривайте вікно, коли приймаєте ванну або душ;
  • Вмикайте витяжку над плитою або відкривайте вікна, коли готуєте їжу;
  • Не паліть свічки;
  • Сушіть білизну на вулиці;
  • Регулярно прибирайте в приміщенні.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 291 XX XX +380 44 291 6070
+380 44 291 XX XX 0800 505 020
+380 44 291 XX XX +380 44 291 6065
Ідентифікатор: 19524